31 Ocak 2018 Çarşamba

Ahmed Adnan Saygun - Yalan

Türk beşlerinden biri olan Ahmed Adnan Saygun' un Yalan adlı kitap derlemesi. Derlemeyi yapan Sayın Hocam Seyit Yöre. Kitabın sonunda da kendi kitap hakkındaki görüşlerine yer vermiş. İnceleme yapmış. Bana da aslında pek fazla söyleyecek bir şey kalmamış. 

Sadece eklemem gerekirse Ahmed Adnan Saygun, birbiriyle bağlantılı konuları yazarken dilini sanatsal tarzda kullanmış. Bir konuyu açıklarken duygulara da hitap etmek istemiş. Kullandığı dil, estetik seviyede yükselmiştir. Bunun içinde belli bir çaba harcamış. Tabi burada okuyucunun beklentisi önemli, örneğin Fazıl Say kitaplar yazmakta, Chopin çalarken yaptığı trilleri yazıtında beklememek gerekir. Veya Dücane Cündioğlu' nun düşüncelerindeki seviyeyi kaleminde beklememek gerekir. O bakışla baktığımızda Ahmed Adnan Saygun' un Yalan kitabı, kendi kişisel görüşlerini içeren notlar kıvamındadır.

Bunun dışında Seyit Yöre Hocam' ın derslerdeki bilimsel bakış açısını ve bize aşılamak istediği yaklaşımı daha net görebiliyorum. 

Ayrıca bağlam yayınlarının müzik serisi kitaplarından bende 3 tane daha var. Gayet başarılı bir yazı dizisine benziyor.Fakat kapaklarını pek sevmedim, biraz daha günümüz kültür endüstrisine uygun olabilirdi.

Alıntılar

Ressam, şair ve musikici, bize rüyasını anlatan insandır. Ve sanat eseri bir özlemin, bir ruh halinin ifadesidir. ( 15 )

Ömürleri boyunca kendilerini kandıracak pınarı arayan insanlar. ( 17 )

Çile çekmeyen rüyasını yaşamayacak ve susuzluk duymayan pınar aramayacaktır. 

Musiki, hayatın sesler aleminde belirtisidir. ( 48 )

İnsanoğlu, huzurun adamı değildir.

Yalan
Ahmed Adnan Saygun
Derleyen: Seyit Yöre
Bağlam Yayıncılık
Sayfa 65.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder