11 Kasım 2016 Cuma

Eric Hobsbawm - Sermaye Çağı

Para, Para, para...

Öyle bir devirdeyiz ki para hem araç, hem amaç, hem her şey halini aldı. Çok üzücü bir durum. İşin aslında da herkes üç maymunu oynuyor. Herkesin sınırları herkesi kapsıyor, düzeltirsek büyük bir kısmı diyelim. Çünkü kendini hayattan uzaklaştıran kişiler var. İnziva olmasa da on yakın bir yaşam sürenler. Bunların dışındakiler ben, komünist yazarlar, eleştirmenler, düşünürler, hepsi kapitalisttir. Çünkü kapitalist olunmaz, kapitalist doğulur.

Sermaye çağı adlı kitap Eric Hobsbawm' ın paranın öneminin bu kadar artmasının tarihi aslında. Belli zaman arasını bir çok faktör açısından inceliyor. Yorumdan uzak gerçekliği tüm çıplaklığıyla ifade etmeye çalışmış. Tabi gerçek talipleri için sadece bir kaynak kitap. Daha bir çok kitaptan beslenmek gerek fakat Eric Hobsbawm işini iyi yapmış. Kitap genel olarak anlaşılır. Çok fazla ekonomik teorilere girmeden tarihsel süreçlerde kalmış.

Eksiklik olarak ise diğer dünyayı görmezden gelmiş. Evet belki piyasalarda diğer ülkelerin bir ağırlığı yok. Borsada işlem gören şirketleri fazla değil. Yine de biraz daha incelenebilirdi. Kitabı daha da kalınlaştırması olası ama ne yapalım, bazen gerekli. Yoksa genel olarak sadelikten yanayım ve ulaşılması en nihai hedefin o olduğunu düşünüyorum.

Bu arada belirtmemte yarar var, üniversitede incelediğim bir kitap.

Alıntılar

Ticaret, en ucuza alıp, en pahalıya satma başarısı.

onlara, gösterileri devrime dönüştürme gücünü veren şey aç olmalarıydı.

Özel girişim özgürleştirir.

Yerküre, coğrafi bir ifadeden kesintisiz işlemsel bir gerçeğe dönüştü.

Onlar sanat ürünlerini yaratırken, bugün bizler yalnızca lüks endüstri malları üretiyoruz, bu insanları bu denli kökten değiştiren şeyin ne olduğunu bilmiyoruz.

Edebiyat ve görsel sanatlar, müzikten, geçen yıllara göre daha aşağılar.

Avrupa savaşlarının kökeni ekonomi.

Ulus fikrini aşılamak için ilköğretim arttı.

Eski yaşamları adına ona karşı direnenler yenildiler, ilerlemenin silahıyla ona karşı koyanların günüyse henüz gelmemişti.

Siyaset yapılacak bir şey değil, satın alınacak bir şeydir.

O tarihten sonra toplumsal devrimciler, şayet iktidarı ellerinde tutmayı beceremezlerse başlarına neler gelebileceğini öğrendiler.

İnsanlar neden göç ettiler, büyük ihtimalle yoksulluktan.



Sermaye Çağı

Eric Hobsbawm

Dost Kitabevi

350 sayfa








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder