2 Eylül 2016 Cuma

Çeviri Serin Erengezgin - Yeşil Ekonomi, Küçülmek Güzeldir

Ülkemizde ve dünyada ekonomi dilinde büyümek kavramı çok büyüleyici bir anlama bürünmüştür. Büyümeye verilen önem gün geçtikçe artmaktadır. Günümüz için kaygı verici durum ise ya büyü ya öl kavramının oturmaya başlamasıdır. Çünkü artık küçük işletmeleri tercih eden kitlede yok olmak üzeredir.

Örneğin butik otelleri seçen kitle zamanla beş yıldızlı, yedi yıldızlı otellere kaymaya başlayacak hatta başladı. Çünkü toplumun zevkleri artık ona doğru evriliyor. Hızlı ye, hızlı dinlen, hızlı temizlen, hızlı düşün, carpa diem ' i kesinlikle yanlış anladık. Günlük politikalarla geleceğimiz paradoksların kurbanı oldu, olacak.

Bu kitap işte tamda bu noktada duruyor, neden küçülmek, nasıl küçülmek kavramına ekolojik ekonomi yönünden bakıyor. Tabi ekoloji daha görünen bir kavram daha görünmeyen kavramlar üzerine de ilişkilendirilebilir. Örneğin sanat ve büyüme, turizm ve büyüme, birey ve büyüme, halk ve büyüme gibi.

İyi şişmişim. :) Kitaba dönecek olursak kitabı twitter' da gezerken bir kullanıcıyla kısa sohbetimiz sonrası tavsiye üzerine edindim. Kitaplığımda o yeşil kitap durdu durdu, bu arada her gelip geçişimde benim bilinçaltım düşündü. Belli altyapı neticesinde okumaya başladım.

Yeşil ekonomi küçülmek güzeldir, 5 ekolojik düşünürün ortaya attığı savlardır. darren zhang, flipo fabrice, giorgos kallis, jeroen van den bergh, raoul weiler, roefie hueting. Çevirisi güzel. Anlaşılır. Konu rahat. Dili yalın. Baskısı kaliteli. Zaman zaman dilbilgisi hataları görsem de fena değil.

Kapak tasarımı hoş. Kapağın kalitesi gayet iyi. İlgisi olanlar için özel bir konu. Hep tarih hep tarih olmaz, biraz da günümüz sorunları...

Alıntılar

Ekonomi ve teknoloji birbirlerinin olabilecek en iyi müttefikleridir.

Bugün insan soyu gereksinim ve isteklerini karşılamak için 1,2 gezegene ihtiyaç duyar.

Dünya nüfusunun bu yüzyılda 10 milyara çıkması bekleniyor.

Denizlerdeki büyük yırtıcı balık stoğu, endüstri devrimindekinin %10 kadardır.

Özeleştiriyi reddeden tüm düşünceler artık düşünce değil sadece inançtır.

2048' de okyanus balığı bitebilir.

Kişi başına 15.000 dolar dan fazla bir gsmh' nin toplumsal iyilik hali olarak ifade edilen yaşam kalitesinde bir artışa karşılık gelmediğini söylüyor.

İnanç sorunu anlamadan önce sahip olduğumuz şeydir. ,woody Allen

Daha az ile daha iyi yaşayan bir toplum kurma niyetimiz.

Kapitalist toplumlarda " büyüme " toplumsal imgelemi, kapitalizm öncesi toplumlarda dinin oynadığı rolü oynuyor.

yeşil ekonomi; küçülmek güzeldir.

çeviri: serin erengezgin

yeni insan yayınevi

141 sayfa






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder